Translate This Page

The english translation of this letter : 
Fipronil affaire EN.pdf Fipronil affaire EN.pdf
Size : 189.669 Kb
Type : pdf

Nos Amis Les Animaux 85480

2, Place de la Mairie

85480 Bournezeau

Mail. nala85480@hotmail.com

www.nosamislesanimaux.comEen open brief over het Fipronil schandaal in Nederland aan o.a. Eva Jinek, Wakker Dier, de Keurinsgsdienst van waarde (copie aan het ministerie van economische zaken, ....)


Bournezeau, 5 augustus 2017


Geachte heer/mevrouw,


Het fipronil schandaal heeft inmiddels ook de Franse pers en consument bereikt. Het is in de rol van nederlands inwonende in Frankrijk, voorzitter van een franse stichting voor de bescherming van dieren maar ook houder van pluimvee, dat ik door middel van deze brief graag iets dieper in zou willen gaan op dit schandaal, z'n oorsprong en z'n gevolgen.

Het heeft mij verbaasd bij het kijken van o.a. het programma Jinek van afgelopen dinsdag 1 augustus, hoe er in de Nederlandse samenleving, en de Nederlandse pers in het bijzonder, over het probleem van de “besmette eieren” wordt gepraat zonder eigenlijk in te gaan op de kern van het probleem. Namelijk: waarom hebben zo veel pluimveebedrijven beroep gedaan op ChickFriend, die een middel verkocht dat wonderen deed bij de behandeling van pluimvee tegen ongedierte zoals bloedmijt of bloedluis? Het antwoord is heel simpel: omdat het een enorm groot probleem is voor de sector, en niet te vergeten ook voor de kippen, en omdat er eigenlijk geen echte goede en veilige middelen zijn om de bloedmijt te bestrijden.  

De Universiteit van Wagening gaat dieper in op het probleem van bloedluis op hun internet pagina: http://www.wur.nl/nl/artikel/Vogelmijt-bloedluis.htm Ik nodig een ieder uit het filmpje op deze pagina te bekijken. Een bloedluis epidemie is vreselijk en wordt vergeleken met als je in een kamer slaapt vol vliegen en muggen. Kans dat je geen oog dicht doet. Zo ook deze dieren. Voor een groot deel van de nacht zitten de kippen zich te krabben van de jeuk en van de beten. Want bloedluis blijft overdag in het hok zitten in kleine kiertjes, scheurtjes van de wandbekleding, op zitstokken, in stro of mest, en komt pas 's nachts naar buiten en verspreidt zich over de kip. Gevolgen: irritatie, slapeloosheid, kaalheid, kannibalisme, wonden die besmet worden want zo'n schone omgeving is het vaak niet in de meeste legkip-stallen, uitputting, sterfte, noem maar op.

Voorkomen is beter dan genezen wordt er op de site gezegd. Nog beter: genezing is bijna niet mogelijk zonder te grijpen naar een ongediertebestrijder als Fipronil of Selamectine. Maar zelfs onder de meest hygiënische omstandigheden is bloedmijt bijna niet te vermijden. In een onderzoek uitgevoerd door de Universiteit van Wageningen wordt gesteld dat “Op ongeveer 80% van de bedrijven bloedluis werd waargenomen, van lichte tot matige besmetting (32%) tot ernstige besmetting (27%) .”

Als (hobby)pluimveehouder sinds 2004 kan ik hier over meepraten. Het is vreselijk!!! Hoe vreselijk het kan zijn in een legbatterij is te zien op deze foto's onlangs gepubliceerd door een stichting voor de bescherming van dieren hier in Frankrijk, L214. De foto's zijn genomen in een legbatterij in de Vendée.

Foto's : L214

Dus, de eerste vraag is nu: wat gaat men doen in Nederland om dit grote probleem voor de sector maar vooral ook voor het welzijn van de dieren aan te pakken zonder dat de volksgezondheid op het spel staat? Tweede vraag: hoe nu verder met die bedrijven waar Fipronil is waargenomen? 

Tijdens het programma van Jinek werd een beetje schaapachtig gelachen over de maatregel om de kip te laten “diëten”: ach, wat zielig voor die diertjes. Maar al snel is die oplossing door de meeste pluimveehouders al aan kant geschoven, want deze oplossing is duidelijk niet rendabel: het ruimen van de kippen is goedkoper dan ze te houden, ze op dieet te zetten, met het gevolg dat de kip gaat ruien, waardoor de leg stopt. Het dier moet voor een tijdje wel gevoerd worden, maar legt niet. Wil de boer dat wel betalen? Nee dus. Op de vraag of het juridisch mag om je te ontdoen van gezonde kippen is ook al snel een antwoord gekomen:  “Kippenboeren mogen met fipronil besmette dieren ruimen. Het laten vergassen van de dieren omdat hun economische waarde is verminderd, is niet in strijd met de wet. Dat wordt in de bio-industrie al standaard gedaan.” Dat heeft de rechter in Den Haag vrijdag 4 augustus in kort geding bepaald. https://www.trouw.nl/groen/rechter-vergassen-van-miljoenen-fipronilkippen-mag~a90c2277/

Op het moment dat ik dit schrijf worden dus miljoenen dieren van goede gezondheid vergast. Stel je de gaskamers in de tweedewereld-oorlog voor ogen, dan is het niet moeilijk om je in te beelden wat dit voor deze dieren betekent. Het ergste nog is dat de belastingbetaler hier weer voor zal moeten opdraaien of hij dat wil of niet. Het ministerie van economische zaken zoekt al naar manieren om boeren te hulp te schieten die door het fipronil-schandaal in problemen zijn geraakt. En zonder een duidelijke oplossing te hebben gevonden voor het oorspronkelijke probleem (de bloedmijt) worden de stallen weer opgevuld met nieuwe kippen. Zonder behandeling is het denk ik duidelijk geworden wat er kan gebeuren. Zo niet, kijk dan nog even terug naar de foto's van L214.


Je mag je afvragen of, na de vele andere schandalen die we tot nu toe gehad hebben: de gekke koeienziekte, de Q-koorts, de varkenspest, de vogelpest of -griep, de boerderijbranden, en nu dit, Nederland nog wel zo prat mag gaan op haar reputatie van “diervriendelijk” Export-land. Ik zelf begin hier enorm aan te twijfelen. En ik denk dat de tijd rijp is dat de consument hier veel meer bij betrokken wordt, zonder om de echte problemen heen te draaien. Ironisch genoeg was het volgende topic in het programma van Jinek de misleidende reclames rond dierlijke produkten. Wie gaat daar wat aan doen? 


Mijn laatste punt en niet het minst belangrijke punt, is naar aanleiding van de opmerking van Jan Slagter in het programma van Eva Jinek: “Maar waar haal ik mijn eiwit vandaan als ik sport en ik geen eieren mag eten”. Die vraag is heel snel beantwoord! Uit planten. Over de hele wereld komen berichten naar buiten dat de consumptie van te veel eiwitten slecht en schadelijk is, en dat zelfs een intensief sporter veel minder eiwitten nodig heeft dan gedacht. De mens is, zoals de arts Garth Davis het heel duidelijk stelt, verslaafd “gemaakt” aan eiwitten en “Proteinaholic" geworden. http://proteinaholic.com/

Volgens het rapport van de FAO – Wereldvoedselorganisatie (http://www.fao.org/3/a-i5716t.pdf pagina 67) heeft de gemiddelde nederlander “slechts” 50 gram eiwit per dag nodig, maar eet gemiddeld 106 gram per dag, dus twee maal te veel, waarvan 29 gram komt van planten: dit komt neer op 60% van z'n eiwitbehoefte. We eten er veel te veel van met alle gevolgen van dien: overgewicht , kanker, hart- en vaatziekten. De kosten voor de volksgezondheidszorg rijzen de pan uit! De burger betaalt. Maar wat wordt er concreet aan gedaan?  Wanneer wordt dit onderwerp eens serieus op tafel gelegd? En nog niet te spreken van de effecten van veeteelt op het milieu, de opwarming van de aarde....


Conclusie: het houden van dieren voor ons eiwit of dit nu gaat om vlees, melk en melkprodukten of eieren is volgens ons (zie ook onze bijdrage in het engels aan de publieke consultatie van de Europese Commissie m.b.t. Het gemeenschappelijk landbouwbeleid: https://anti-speciesism.com/CAP-Public-Consultation-2017.php ) op den lange duur ethisch en economisch niet verantwoord en niet duurzaam. We moeten af van de gedachte dat we zo nog langer door kunnen gaan. Is het nu zo moeilijk om te leren van al die schandalen die we de afgelopen jaren hebben meegemaakt? Over een paar maanden komt de vogelgriep weer om de hoek kijken. Wetenschappers waarschuwen nu al dat een vogelgriepepidemie van het type H7N9 (een virus dat twee mutaties afstaat van een heel gevaarlijk en dodelijk virus voor de mens) dit jaar niet meer is uit te sluiten. 714 mensen zijn er vorig jaar al aan bezweken in China. En weer zullen miljarden dieren preventief moeten worden afgemaakt. Waar is de grens? Voor ons allemaal: mens, dier, en die ene planeet waar we (nog) op mogen en kunnen leven?Met vriendelijke groet,

Marit de Haan

Voorzitter van de stichting Nos Amis Les Animaux 85480


   Kippen met hevige bloedmijt

Vervolg van het Fipronil schandaal in de pers: 


  1. https://www.nrc.nl/nieuws/2017/06/23/30-jaar-dierenleed-voedselfraude-en-slecht-toezicht-a1563898

Forced molting is done to extend the "economically useful life" of laying hens to cut the cost of having to replace existing flocks with new birds. Despite the huge mortality that results, the egg industry finds it cheaper to "recycle" the survivors of a forced molt than to raise new groups of hens each time the existing flocks, exhausted from relentless egg laying, start to break down.

http://www.upc-online.org/molting/


http://www.upc-online.org/molting/52703.htm

OIE about 


KILLING OF ANIMALS FOR DISEASE CONTROL PURPOSES


http://www.oie.int/en/international-standard-setting/terrestrial-code/access-online/?htmfile=chapitre_aw_killing.htm

------------------------------------------

Mass depopulation of laying hens in whole barns with liquid carbon dioxide: Evaluation of welfare impact

 

https://academic.oup.com/ps/article/91/7/1558/1522266/Mass-depopulation-of-laying-hens-in-whole-barns

Evaluating hen behavior and physiological stressors during VSD for the development of humane methodologies for mass depopulation during a disease outbreak, May 2017 by the U.S. Poultry & Egg Association

http://www.uspoultry.org/research/resproj/BRU007.html